Το νησί των Ιπποτών

Η θερμοκρασία ανεβαίνει τώρα πια επικίνδυνα, με αποτέλεσμα όλοι να ψάχνουμε απεγνωσμένα το φετινό μας προορισμό. Και αυτή τη φορά αποφάσισα να σου προτείνω ένα ακόμα ελληνικό νησί, ελπίζοντας πως θα καλύψω τις επιθυμίες όλων.

Στο νοτιοανατολικό, λοιπόν, τμήμα του Αιγαίου βρίσκεται το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας που είναι ταυτόχρονα το μεγαλύτερο από το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Το όνομα αυτού Ρόδος! Λέγεται πως έχει πάρει το όνομά του από το «ρόδον» αλλά δεν είναι το μόνο που χαρακτήρισε αυτό το πανέμορφο νησί. Από την αρχαιότητα έχει αλλάξει 18 φορές όνομα και κάθε ένα από αυτά σχετιζόταν με κάποια ιδιότητα του τόπου. Για παράδειγμα: Πελαγία –λόγω της ανάδυσής του μέσα από το πέλαγος- , Ποιήεσσα –λόγω της πλούσιας βλάστησης-, Αταβυρία –λόγω του υψηλότερου όρους του, τον Αττάβυρο.

Έχει κάνει την εμφάνιση του στη μυθολογία με ιστορίες που έχουν ριζώσει βαθιά στην παράδοση. Η Μυκηναική, Γεωμετρική, Αρχαική, Κλασική, Ελληνιστική και η Ιπποτική περίοδοι άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους πάνω στο νησί του Ήλιου. Η Ρόδος έχει δεχθεί ακόμα επιρροές από την Τουρκοκρατία και την Ιταλοκρατία.

Το νησί των ιπποτών κατά την περίοδο του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου ιωάννη είχε χωριστεί στα δύο από ένα τεράστιο τείχος. Στη μία πλευρά, γνωστή ως ville, burgus ή burgum βρίσκονταν οι λαικοί, εκκλησίες, συναγωγές, δημόσια και εμπορικά κτήρια και η αγορά. Στην άλλη- την εσωτερική και βόρεια πλευρά- γνωστή ως Chastel, Chateau, Castrum, Castellum ή Conventus βρισκόταν το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ο καθολικός καθεδρικός ναός και η κατοικία του καθολικού επισκόπου, τα καταλύματα των «γλωσσών», οι κατοικίες των Ιπποτών, ένα νοσοκομείο και πολλά άλλα.

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
   Είναι κτίσμα του 14ου αιώνα που κατασκευάστηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες οι οποίοι κυριαρχούσαν στην περιοχή από το 1309 μέχρι και το 1522. Το Καστέλο, όπως αλλιώς ονομάζεται, εκτός από διοικητικό κέντρο των Ιπποτών και κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου ήταν επίσης έδρα της άρχουσας κοινωνικής και πνευματικής τάξης της Ρόδου. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου και στολίζει το ψηλότερο σημείο του κάστρου. Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα τόσο ως κτίσμα όσο και γιατί από το 1948 άρχισε να χρησιμοποιείται ως μουσείο για κάθε είδους τέχνη, αποτελώντας έτσι τον μεγαλύτερο πόλο έλξης επισκεπτών στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Ακρόπολη της Ρόδου / Ακρόπολη της Λίνδου
   Στο δυτικό και ψηλότερο μέρος της πόλης δέσποζε ο ναός του Απόλλωνα γνωστός και ως Ακρόπολη της Ρόδου. Οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν από την Ιταλική Αρχιτεκτονική σχολή, κατά τη  διάρκεια της Ιταλικής κατοχής, και αργότερα –το 1946- από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τις ανασκαφές η συγκεκριμένη ακρόπολη δεν αποτελούσε οχυρό όπως άλλες αντίστοιχές της αλλά μία μνημειακή ζώνη με πολλούς ναούς και κτίσματα πολλαπλών επιπέδων στο πνεύμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής που εναρμονιζόταν άψογα με τη φύση.
Ένας ναός αφιερωμένος στη θεά Αθηνά του 4ου αιώνα π.Χ. στέκει αγέρωχος στον ιερό βράχο της Ακρόπολης της Λίνδου. Εκεί εκτός από το ναό και τη μαγευτική θέα θα μπορέσεις να απολαύσεις το Ναό της Παρθένου Λινδίας Αθηνάς, έναν ναό του Αγίου Ιωάννου του 13ου αιώνα, βωμούς και βάσεις αγαλμάτων, την Ελληνιστική στοά, ένα ανάγλυφο καράβι, τα ιπποτικά τείχη και την ελληνιστική εξέδρα.

Κάστρο Μονόλιθου
   Στο χωριό Μονόλιθος που απέχει μόλις 73 χιλιόμετρα από τη Ρόδο βρίσκεται ένα μοναδικό κάστρο. Τόσο το χωριό όσο και το κάστρο πήραν το όνομα τους από τον επιβλητικό βράχο μονόλιθου που στέκει πάνω από το χωριό και φιλοξενεί στην κορυφή του το κάστρο. Λέγεται πως υπήρχε ήδη από τους κλασικούς χρόνους, την σημερινή μορφή του όμως την απέκτησε το 1476 σε μία εκ βάθρων ανακαίνιση από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Είχε στόχο να προστατεύει όλη τη νότια Ρόδο από πειρατές και λόγω της θέσης αλλά και της εξαιρετικής φυσικής οχύρωσης του αποτέλεσε ένα από τα τέσσερα ισχυρά φρούρια του νησιού που μάλιστα λέγεται πως δεν αλώθηκε ποτέ. Στο εσωτερικό του σώζονται δεξαμενές, τμήματα από τους πύργους και τις στοές, καθώς και ο ναΐσκος του Αγίου Παντελεήμονα.

Παλιά πόλη της Ρόδου
   Μία ολοζώντανη πολιτεία θα βρεις αν αποφασίσεις να επισκεφθείς την παλιά πόλη της Ρόδου. Ιδανική για ρομαντικούς περιπάτους αλλά και για να κατανοήσεις πλήρως το πέρασμα των βυζαντινών, οθωμανικών αλλά και ιταλικών χρόνων από το νησί με δεκάδες μνημεία όπως ο Ναός της Αφροδίτης, το Νοσοκομείο των Ιπποτών, όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, η Οπλοθήκη, το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών, το Τζαμί του Σουλεϊμάν και το Μέγαρο της Καστελλανίας, το καθένα ιδιαίτερο και μοναδικό έτοιμο να σου προσφέρει τη δικιά του ξεχωριστή ιστορία.

Μονή Παναγίας Τσαμπίκας
   Στην ανατολική ακτή του νησιού κοντά στο χωριό Αρχάγγελος βρίσκονται δύο μονές της Παναγίας Τσαμπίκας. Η Ψηλή και η Χαμηλή, δηλαδή η Παλιά και η Καινούρια. Η Ψηλή βρίσκεται στην κορυφή του λόφου πάνω από την ομώνυμη παραλία ενώ η Χαμηλή κοντά στην εθνική οδό που ενώνει το χωριό με την πόλη της Ρόδου. Στα κλασικά χρόνια στη θέση της Ψηλής βρισκόταν ένας ναός της Θεάς Αρτέμιδος όπως μαρτυρούν επιγραφές. Ο σημερινός ναός είναι Δωδεκανησιακού Τύπου με διάφορα εκκλησιαστικά σχέδια στο δάπεδο, ένα πρόπυλο, δεσποτικές εικόνες του 19ου αιώνα και ένα ξυλόγλυπτο εικονοστάσι.

Κοιλάδα της Πεταλούδας
   Ένας από τους σπάνιους βιότοπους της Ευρώπης αποτελεί το θερινό καταφύγιο της νυχτοπεταλούδας Panaxia Quadripunctaria (Πεταλούδα η Τετραγωνόστικτος). Ο ποταμός Πελεκάνος διασχίζει την καταπράσινη κοιλάδα και είναι τα νερά του που οδηγούν κάθε χρόνο αυτό το «πεταλουδοσύννεφο» στην καρδιά της Ρόδου. Ένα μαγευτικό ονειρικό θέαμα που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις.
Για ακόμα πιο πολλές πληροφορίες για την Κοιλάδα δες εδώ: http://www.visitgreece.gr/el/nature/fauna/butterfly_valley_of_rhodes

Η Ρόδος όμως δεν τελειώνει εδώ. Δυστυχώς δε μπορώ να σου περιγράψω κάθε αξιοθέατο μέσα από τα άρθρα μου, ωστόσο πρέπει να ξέρεις πως υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορείς να δεις. Το ενυδρείο, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, το Πάρκο Ροδίνι, η Συναγωγή Kahal Shalom, το Αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου, η Φιλέρημος και φυσικά δεκάδες παραλίες με τις ξανθές αμμουδιές και τα γαλαζοπράσινα νερά τους ανυπομονούν να σε υποδεχτούν. Μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις μερικές από τις παραδοσιακές συνταγές, όπως μελεκούνια, φανουρόπιτα, πιταρούδια, γαλακτομπούρεκο, μπακλαβαδάκια, κοριαντολίνο και πολλά πολλά ακόμα!

Καλό ταξίδι!
Καλές βουτιές!