Το θανάσιμο βιβλίο: Σκιές από τους τοίχους του θανάτου

 

Η πιο ωραία αίσθηση που έχεις όταν πιάνεις ένα βιβλίο στα χέρια σου είναι η μυρωδιά των σελίδων του. Είναι κάτι πέρα από το κατεργασμένο ξύλο ή το αποτυπωμένο μελάνι. Είναι η μυρωδιά της περιπέτειας, της γνώσης και του διαφορετικού κόσμου που ετοιμάζεσαι να εισβάλλεις.

Υπάρχει, όμως, ένα βιβλίο που δεν είναι διαθέσιμο να σου δώσει αυτή την ευχαρίστηση. Η μυρωδιά του σε αρρωσταίνει καθώς όλες του οι σελίδες, έως και το εξώφυλλό του, είναι δηλητηριασμένες. Δημιουργήθηκε από τον Ρόμπερτ Κλαρκ Κέτζι (1823-1902). Το γραπτό περιεχόμενό του είναι ένας πρόλογος του Κέτζι, που προειδοποιεί για τον κίνδυνο, και μερικά αποσπάσματα από τη Βίβλο που αναφέρονται στην Πανούκλα στους τοίχους των σπιτιών. Όλο το υπόλοιπο βιβλίο αποτελείται από χρωματιστές σελίδες. Όταν το έφτιαξε, δεν είχε σκοπό να σκοτώσεις κάποιον ούτε να προκαλέσει βλάβες στους συνανθρώπους του. Η πράξη του αποσκοπούσε στην ενημέρωση των συμπατριωτών του.

1-5-53-25-a001798_5

Η ιστορία έχει ως εξής… στην εποχή που έζησε ο Κέτζι συνηθιζόταν να αναμειγνύουν αρσενικό με μπογιά για να φτιάξουν ταπετσαρίες για τους τοίχους. Αυτό σήμαινε ότι τα περισσότερα σπίτια ήταν δηλητηριασμένα. Τα μόρια του αρσενικού με τον καιρό διαδίδονταν στον αέρα με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εισπνέουν το δηλητήριο και να αρρωσταίνουν.

tumblr_nxetjymo6r1u0mll8o5_1280

Επειδή τα συμπτώματα ήταν διάρροια, τριχόπτωση, πυρετός, σπασμοί, δεν τα συνέδεαν με το μείγμα του αρσενικού στους τοίχους, γιατί απλούστατα αυτά τα συμπτώματα συνδέονταν με πολλές άλλες κοινές ασθένειες. Γι’ αυτό, ο γιατρός Κέτζι, το 1874, για να πείσει τους ανθρώπους ότι οι ταπετσαρίες στους τοίχους είναι δηλητηριώδεις, έκανε ένα πείραμα φτιάχνοντας αυτό το βιβλίο. Μάζεψε κομμάτια από πολλές ταπετσαρίες και τις έδεσε σε μορφή βιβλίου.

61883-136610

Μετά από αυτό, όντως πείστηκαν για την απειλή, αφού όταν άνοιγαν το βιβλίο και το ξεφύλλιζαν αρρώσταιναν. Έτσι ξεκίνησαν να παρασκευάζουν πιο υγιείς και ελεγχόμενες ταπετσαρίες.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν απομείνει μόνο 2 αντίτυπα. Το ένα φυλάσσεται στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ και το άλλο στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Παραμένει ακόμα επικίνδυνο γι’αυτό το εξώφυλλό του είναι τυλιγμένο με μια σχετικά χοντρή πλαστική σακούλα και οι σελίδες είναι καλυμμένες με πλαστικό περιτύλιγμα.

tumblr_nxetjymo6r1u0mll8o6_540