Ταξίδια

Βελιγράδι: η έκπληξη των Βαλκανίων!

‘Εκπληξη… σε θετικό βαθμό! Απέχει μόλις 1 ώρα με αεροπλάνο από την Θεσσαλονίκη και λίγο περισσότερο από Αθήνα.  Καθώς διανύουμε πλέον τις πρώτες ημέρες της άνοιξης , και ο νους μας ταξιδεύει διαρκώς  και  ενθουσιαζόμαστε με την παραμικρή λιακάδα, αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία σε αυτήν την πόλη και να την γνωρίσεις καλύτερα από κοντά!

Σχετικά μικρή πόλη, με επιβλητικά κτίρια, μνημεία και μουσεία, υπαίθριες αγορές, νυχτερινή ζωή και αρκετά νόστιμο φαγητό! Α! και πάρκα… πολλά πάρκα!! Και… οικονομικά… όλα οικονομικά!! Επομένως δεν έχει να ζηλέψει τίποτε άλλο από τις υπόλοιπες πολυσύχναστες ευρωπαϊκές πόλεις! Ειδικά εάν υπολογίσει κάποιος,  ότι πριν από 10 χρόνια το Βελιγράδι υπέφερε από τα πυρά πολέμου!

Αξιοθέατα:

Πρόκειται για κοντινές αποστάσεις, οπότε μη φοβηθείς να περπατήσεις. Επίσης, το τραμ θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο, όποτε το επιλέξεις.

 

  • Knez Mihailova: η κεντρική πλατεία της πόλης, στην καρδιά της πόλης! Πολυσύχναστος δρόμος, όλες οι εταιρείες του παγκόσμιου ρουχισμού παρελαύνουν από μπροστά σου σε όλες τις βιτρίνες των καταστημάτων, μοντέρνα καφέ και βιβλιοπωλεία. Στο τέλος της πλατείας στέκει το άγαλμα του  Prince Mihailo.
  • Skadarlija: Ακριβώς από την κάτω μεριά της πλατείας , με ένα 5λεπτο- 10λεπτο περπάτημα, συναντούμε την εναλλακτική (όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι) περιοχή του Βελιγραδίου για την βραδινή έξοδο. Γραφική τοποθεσία με πλακόστρωτο. Τα μπαρ και τα εστιατόρια ξεδιπλώνονται δεξιά και αριστερά , καθώς περπατάς. Tip: προσοχή στην επιλογή του φαγητού! Μην παρασυρθείτε από τους «κράχτες» και την εντυπωσιακή παρουσία του μαγαζιού! Συνήθως το φαγητό είναι κακής ποιότητας και ακριβό.

  • Kalemegdan: Από την επάνω μεριά της πλατείας  βρίσκεται το παλαιό φρούριο της πόλης. Εξαιρετικά εντυπωσιακό, μεγάλο σε έκταση και προσεγμένο.  Επιβλητικό με τον τρόπο του. Μην ξεχάσεις να βγεις φωτογραφία επάνω στο μεγάλο κανόνι και φεύγοντας να αγοράσεις σουβενίρ από τους πλανόδιους  μικροπωλητές.

 

 

  • Η βόλτα στον Δούναβη με τα ποταμόπλοια είναι απαραίτητη, καιρού επιτρέποντος βέβαια! Αξίζει να περπατήσεις και κατά μήκος του ποταμού , καθώς υπάρχουν τεράστια, καταπράσινα πάρκα! Μία στάση για φαγητό στο Beton Hala θα σε ενθουσιάσει, αφού πρόκειται για ένα σύγχρονο project με εστιατόρια υψηλής ποιότητας φαγητού, τιμές φυσιολογικές, σύγχρονο και σικάτο design.

 

  • Εάν είσαι fashion victim, μην παραλείψεις να επισκεφτείς το Usce Shopping Center. Βρίσκεται στην νεόκτιστη πλευρά της πόλης. Τριώροφο με καταστήματα αντρικής, γυναικείας, παιδικής υπόδησης και ένδυσης, σπιτικού και ηλεκτρονικού-κού εξοπλισμού και κινηματογράφο. Σε περίπτωση που διψάσεις, επισκέψου το juice bar στον 3ο όροφο. Εκεί κοντά, στις όχθες του Δούναβη, επιπλέουν κυριολεκτικά μικρές και πρωτότυπες σε διακόσμηση ψαροταβέρνες. Μην διστάσεις να μπεις , παρόλο που εξωτερικά θυμίζουν παρατημένες καλύβες. Η γεύση των φρέσκων ψαριών από το ποτάμι, θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω! Σου προτείνω την Stara Koliba (θα με θυμηθείς!)

 

  • Τα μουσεία είναι λίγα και αρκεί ο χρόνος για να τα επισκεφτεί κάποιος. Ξεχωρίζει, φυσικά, αυτό του Nicola Tesla, αφού γίνεσαι συμμέτοχος σε πείραμα με στατικό ηλεκτρισμό! Το μόνο αρνητικό είναι το υπερβολικά μικρό του μέγεθος. Τέλος, μη ξεχάσεις να επισκεφτείς το ναό του Αγίου Σάββα, τον μεγαλύτερο σε μέγεθος ναό της χριστιανικής ορθοδοξίας, και τα κατεστραμμένα κτίρια στρατού και διοίκησης από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ (NATO Ruins). Η θηριωδία του πολέμου ξυπνά μπροστά στα μάτια σου…