5 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΕΛΑΤΤΩΣΕΙΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Το άγχος, είναι, μάλλον, η λέξη που χρησιμοποιεί πιο πολύ ο μέσος εργαζόμενος. Όποια και να είναι η φύση της δουλειάς σου, είναι εκεί σύντροφος σου. Το άγχος, μπορεί να σε ωθήσει να στρωθείς στη δουλειά (δημιουργικό άγχος) και να δημιουργήσεις όμορφα πράγματα ή μπορεί να γίνει τροχοπέδη σε ό,τι θέλεις να καταπιαστείς. Η σύγχρονη κοινωνία, είναι γεμάτη από ανθρώπους που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού και προβλήματα που σχετίζονται με αυτό το θέμα.

Παρακάτω, ακολουθούν tips που θα σε βοηθήσουν να μετατρέψεις την καθημερινότητα στη δουλειά, σε ζώνη stress-free:

Θα κοιμηθώ νωρίς/θα σηκωθώ νωρίς

Όπως έλεγε και ο Λουκιανός στο τραγούδι, φρόντισε να κοιμηθείς νωρίς για να ξεκουραστεί τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σου. Καλό είναι να τηρείς, όσο μπορείς, το πρόγραμμα του ύπνου σου, για να βοηθήσεις τον εαυτό σου (είναι αυτό που οι celebrities αποκαλούν beauty sleep). Σήκω αρκετή ώρα πριν και ξεκίνα την ημέρα σου όμορφα. Ετοίμασε ένα σωστό πρωινό, πάρε βιταμίνες, πιες χυμούς, τσάι ή ό,τι άλλο υπάρχει διαθέσιμο, κάνε ένα ωραίο ντουζ και αν έχεις χρόνο διάβασε τα νέα της ημέρας ή άκου ραδιόφωνο. Το πρωί κάποιοι προσεύχονται/λένε mantras τύπου: I love my job – και στέλνουν θετικά μηνύματα στο σύμπαν, διώχνοντας το άγχος. Θα πρέπει ακόμα να σου πω, πως όλοι οι επιτυχημένοι επαγγελματίες ξυπνούν χαράματα, αυτοί κάτι παραπάνω ξέρουν.

Take it easy

Όταν φτάσεις στο χώρο εργασίας σου, φτιάξε ένα καφέ, μίλησε λίγο με τους συναδέλφους σου, αν μπορείς βάλε απαλή μουσική και έτσι η προσαρμογή θα έρθει ευκολότερα. Μόλις νιώσεις έτοιμος/η, έλεγξε το πρόγραμμα σου και άρχισε σιγά σιγά να κάνεις πράγματα. Πάντα με σειρά προτεραιότητας και ποτέ όλα μαζί. Όπως, έχουμε ξαναπεί, το multitasking δεν είναι για όλους και δημιουργεί άγχος.

Πες όχι

Ένας στρεσογόνος παράγοντας, είναι ο φόρτος που προκύπτει από παράγοντες εντός και εκτός εργασίας. Συνήθως δε, έρχεται εκεί που δεν το περιμένουμε. Θα πρέπει να μάθεις να λες ευγενικά όχι, σε πράγματα που σε αγχώνουν ή σε βγάζουν εκτός προγράμματος. Αν λοιπόν είσαι ήδη πιεσμένος/η, αλλά ο συνάδελφος θέλει βοήθεια ή η θεία σου θέλει να την τρέξεις στο ΙΚΑ, ίσως, θα πρέπει (πάντα) ευγενικά να αρνηθείς.

  • Διαλείμματα

Όποτε νιώθεις πως ο εγκέφαλος ή το σώμα αντιδρούν και δεν συνεργάζονται, φρόντισε να κάνεις κάτι για μερικά λεπτά που θα σου αποσπάσει την προσοχή. Χάζεψε στα social media, τσίμπα ένα σνακ, βγες έξω να πάρεις λίγο αέρα (εγώ το κάνω συχνά), ρίξε λίγο νερό στο πρόσωπο σου. Τα διαλείμματα, τα αναφέρω συχνά και ο λόγος είναι πως οι άνθρωποι νομίζουμε πως είμαστε ατρόμητες μηχανές. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Δραστηριότητες

Όταν η καθημερινότητα είναι δύσκολη και με φόρτο εργασίας συχνά δεν έχουμε όρεξη για τίποτα. Σαν αποτέλεσμα εστιάζουμε στη δουλειά και μετά λιώνουμε σε ένα καναπέ. Όμως, όταν η ζωή περιστρέφεται μόνο γύρω από την εργασία, κακά τα ψέματα, θα μιζεριάσεις. Κάνε γυμναστική, δες ταινίες, διάβασε βιβλία, κάνε βόλτες στον ήλιο, δες φίλους. Ό,τι εμπλουτίζει την καθημερινότητα με όμορφες στιγμές συντελεί στο να έχουμε περισσότερη όρεξη για δουλειά και δημιουργία!

Το αγχός μπορεί να σε οδηγήσει σε διάφορες περιπέτειες. Από πονοκεφάλους και αϋπνία μέχρι υπερφαγεία ή νευρώσεις στομάχου. Κάνε ένα βήμα πίσω, σκέψου ψύχραιμα, πάρε βαθιές ανάσες, διάβασε τα tips που ελπίζω να σου φανούν χρήσιμα και καλό κουράγιο!