Αθλητισμός

Εκτός γηπέδου οι πρώτες μεγάλες νίκες

Η Ελλάδα παραμένει  χώρα της Ευρώπης και θα συνεχίσει να είναι είτε μέσα στην ΕΕ είτε έξω από αυτήν, είτε με ευρώ είτε με δραχμή. Χώρες της Ευρώπης είναι και το Γιβραλτάρ, η Μάλτα και τα Νησιά Φερόε. Ποια είναι διαφορά των παραπάνω χωρών με την χώρα μας; Όλες, χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν ήδη πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σε εξέλιξη!

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω καμία ποδοσφαιρική ομοσπονδία οποιασδήποτε Ευρωπαϊκής χώρας, από τις υπερδυνάμεις Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία μέχρι και τις χώρες που προανέφερα, σίγουρα έχουν κάτι που εμείς δεν έχουμε. ΟΡΓΑΝΩΣΗ. Σε όλα τα επίπεδα αλλά στον συγκεκριμένο κείμενο μιλάμε για τα του ποδοσφαίρου. Κάτι ακόμα που λείπει από όλους όσους ασχολούνται με το Ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η ΔΙΑΘΕΣΗ.

Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις σε κάποιον που δεν παρακολουθεί ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια για ποιον λόγο αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρωτάθλημα αφού όλα είχαν κανονιστεί για έναρξη το διήμερο 20, 21 Αυγούστου. Τότε ήταν προγραμματισμένη να γίνει η πρώτη σέντρα στα Ελληνικά γήπεδα αλλά με απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, αναβλήθηκε η πρεμιέρα της Superleague αλλά και η 2η αγωνιστική.

Σίγουρα δεν ξύπνησε ένα πρωί ο Υφυπουργός και είπε ‘’ας μην αρχίσει το πρωτάθλημα’’, αφού για να φτάσουμε ως εδώ είχαν προηγηθεί πολλά και θα γίνουν ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Οι γνωστές ‘’ομορφιές’’ του Ελληνικού ποδοσφαίρου ίσως ζήσουν τις μεγαλύτερες στιγμές τους το επόμενο δίμηνο . Η ΕΠΟ και η ΚΕΔ είναι τα δύο μεγάλα αγκάθια για τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν κουμάντο. Μην ψάχνετε ανθρώπους που αγαπάνε το ποδόσφαιρο. Ούτε οι ίδιοι οι παράγοντες δεν τολμούν πλέον να ξεστομίσουν αυτή τη φράση  αφού και οι τελευταίοι φίλαθλοι και οπαδοί των ομάδων που ήταν σε λήθαργο φαίνεται να ξυπνάνε και να βλέπουν την πραγματικότητα.

Κανένας δεν θέλει να φτιάξει  το πιο σάπιο άθλημα της χώρας και κανένας ‘’μεσσίας’’ ή ‘’επενδυτής’’ δεν μπαίνει σε αυτό επειδή αγαπάει το ποδόσφαιρο ή όποια ομάδα ανέλαβε ο καθένας για την επένδυση του. Κύριο μέλημα όλων, να μπουν στη θέση του οδηγού. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Νίκη στις εκλογές της ΕΠΟ που θα γίνουν τον Οκτώβριο (η κάθε ομάδα έχει διαλέξει ποια από τις δύο παρατάξεις θα υποστηρίξει) και φυσικό επακόλουθο ο έλεγχος της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας (ΚΕΔ).

assets_LARGE_t_249961_54523695

Μια ΚΕΔ που έχει μπει στο μάτι και του Υφυπουργού με τα όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα  τον περσινό τελικό κυπέλλου όπου ο ορισμός των διαιτητών άλλαζε με σχετική ευκολία παρόλες τις επισημάνσεις που είχαν γίνει και είχαν οδηγήσει ακόμα και στην ακύρωση του αγώνα.  Η ΕΠΟ φυσικά ‘’σφυρίζει αδιάφορα’’ όλο αυτό το διάστημα βγάζοντας ανακοινώσεις ως η θιγμένη της υπόθεσης προκαλώντας για ακόμα μια φορά κωμικές καταστάσεις. Ο Σταύρος Κοντονής από τη μεριά του φαίνεται να μην έχει ξεκάθαρο πλάνο για το τι θέλει να κάνει και η λύση πάντα είναι η αναβολές αγωνιστικών. Όσο η ΕΠΟ κρατάει εξολοκλήρου τις τύχες του ποδοσφαίρου της χώρας στα χέρια της το Υφυπουργείο Αθλητισμού θα γεννά δικαιολογίες όπως η τελευταία περί ασφάλειας, αυξημένης αντιπαλότητας και  θα κάνει λόγω για τεταμένο κλίμα ώστε να δικαιολογεί τις αποφάσεις του. Συγνώμη αλλά δουλειά έτσι δεν γίνεται.

Η NOVA ήταν η μόνη που ‘’έριξε’’ μια ιδέα στο τραπέζι στις αρχές Ιουλίου αλλά δεν είχε κάποιον σύμμαχο μαζί της. Δεν θέλουμε να πάρουμε το μέρος του συνδρομητικού αλλά εδώ που τα λέμε μετά τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους που δεν φταίνε σε τίποτα, είναι η μεγαλύτερη χαμένη αφού το πιο ακριβό προϊόν της δεν έχει ξεκινήσει καν και είναι δύσκολο να διαχειριστεί τους ήδη απογοητευμένους πελάτες της με τα πακέτα συνδρομής που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τι είπε λοιπόν το συνδρομητικό; Από την επόμενη χρονιά (2017-18), αναδιάρθρωση της 1ης κατηγορίας, από 16 οι ομάδες να γίνουν 14 και την αμέσως επόμενη (2018-19) οι ομάδες να γίνουν 12. Σωστό σκεπτικό αφού θα ανέβει ο ανταγωνισμός, με λιγότερες αλλά πιο ισχυρές ομάδες από κάθε άποψη. Δεύτερη και εξίσου σωστή πρόταση, play off με τις 6 πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος, ανάδειξη πρωταθλητή μέσα από αυτή τη διαδικασία αλλά και μίνι πρωτάθλημα για τις ομάδες των τελευταίων θέσεων για την αποφυγή του υποβιβασμού. Βέβαια αυτό είναι απλά ένα πλάνο διεξαγωγής των αγώνων κάτι που ενδιαφέρει πρωτίστως τη NOVA και δεν μιλάει πουθενά για το τι θα γίνει στα ζητήματα που καίνε το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το συνδρομητικό κανάλι με λίγα λόγια, θέλει να περάσει ένα μοντέλο Βελγίου ή Κύπρου στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Όχι στον αριθμό των ομάδων αλλά στον τρόπο διεξαγωγής. Αν θέλετε τη γνώμη μου, μια χαρά πρωτάθλημα βλέπουν σε αυτές τις χώρες και τις ζηλεύω. Μπορεί όχι ως επίπεδο ποδοσφαίρου αλλά είναι το τελευταίο που μας ενδιαφέρει. Η πρόταση της NOVA έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερες ομάδες αλλά περισσότερα ενδιαφέροντα παιχνίδια τόσο σε κανονική διάρκεια όσο και σε play off και play out. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ είναι η σωστή λέξη και το πρωτάθλημά μας το έχει χάσει αυτό. Φτάσαμε τα τελευταία χρόνια να βλέπουμε πρωτάθλημα ακόμα και με 18(!) ομάδες με τις μισές και παραπάνω να μην μπορούν να κόψουν ούτε 400 εισιτήρια! Από ένα σημείο και μετά το 90% των ομάδων δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για τα παιχνίδια αφού οι στόχοι είχαν επιτευχθεί από νωρίς με αποτέλεσμα τα ‘’ύποπτα’’ παιχνίδια να είναι ακόμα περισσότερα και η αξιοπιστία να έχει πάει περίπατο.

Kamera - Metadoseis

Η συγκεκριμένη πρόταση πέρασε στον βρόντο αφού κανένας δεν ενδιαφέρθηκε γιατί πολύ απλά δεν τους νοιάζει τι ποδόσφαιρο θα βλέπουμε. Σε πολλές χώρες τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι το Α και το Ω των πρωταθλημάτων γιατί πολύ απλά το κύριο μέλημα των καναλιών είναι το προϊόν τους να είναι καθαρό και να τραβάει το ενδιαφέρον του κόσμου. Το πρωτάθλημά μας είναι το μόνο στην Ευρώπη που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει και πότε θα τελειώσει. Πέρα από τις δύο πρώτες αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος που αναβλήθηκαν είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα από προηγούμενες χρονιές που αγωνιστικές αναβάλλονταν για διάφορους λόγους, αγώνες  άλλαζαν ημέρα και ώρα, δεν γνωρίζαμε πότε θα γίνει το κύπελλο αλλά και πως θα διεξαχθεί αυτό. Καμία οργάνωση αλλά και έλλειψη σεβασμού προς τον ποδοσφαιριστή και το φίλαθλο.

Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μπορέσουμε να μιλήσουμε ποδοσφαιρικά και για το τι περιμένουμε να δούμε στο νέο πρωτάθλημα καθαρά αγωνιστικά. Μπορεί να έχουν γίνει μεταγραφές, να έχουμε αποχωρήσεις σε πολλές ομάδες και γενικότερα μεγάλες αλλαγές στα ρόστερ αλλά δυστυχώς το ενδιαφέρον είναι αλλού. Οι εκλογές της ΕΠΟ τον Οκτώβριο θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό για το τι θα δούμε… Είναι λυπηρό να περιμένουν όλοι την πρώτη τους μεγάλη νίκη εκτός γηπέδου και όχι στο χορτάρι αλλά είναι και η αλήθεια.

Leave a Comment