Συνεντεύξεις

Ελένη Ανδρεάδη: Αναζητά τους νέους Πράκτορες του Πλανήτη

Η Ελένη Ανδρεάδη είναι μια νέα και πολύ δραστήρια γυναίκα, σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός αλλά και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσια όργανα.Το 2009 ίδρυσε την ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη. Το 2013 οι Πράκτορες του Πλανήτη βραβεύτηκαν ως ένα από τα 100 πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το σχολικό έτος 2015-16 οι Πράκτορες του Πλανήτη εκπαίδευσαν 12.000 παιδιά ως νέους πράκτορες αλλά και γονείς και εκπαιδευτικούς σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού Η επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης Πράκτορες του Πλανήτη, διακρίθηκε στα Ermis Awards 2016. Σήμερα την φιλοξενούμε για να μάθουμε πώς μπορούμε και εμείς να γίνουμε οι νέοι Πράκτορες του Πλανήτη!

_vds

•Καλησπέρα σας, θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για την μη κερδοσκοπική οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη;
Οι Πράκτορες του Πλανήτη είναι μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως στόχο να συμβάλλει στη δημιουργία ενός αειφόρου μέλλοντος μέσα από την βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση και δράση των παιδιών. Μέσα από τις δράσεις μας, τα παιδιά γίνονται μυστικοί πράκτορες και αναλαμβάνουν αποστολές ώστε να πρασινίσουν το σπίτι, σχολείο και την γειτονιά τους. Αυτή είναι η σημαντική τους αποστολή και μέσα από αυτή μαθαίνουν όχι μόνο για την έννοια της αειφορίας και τι σημαίνει στην πράξη, αλλά και για το πώς να είναι υπεύθυνοι πολίτες, με πρωτοβουλία και συνεργατικότητα στη δράση τους. Με τα προγράμματα και το υλικό μας αγγίζουμε πάνω απο 12,000 παιδιά ετησίως.

•Το ύφος των βιβλίων σας είναι εντελώς διαδραστικό, τα παιδιά, παίρνουν τον μυστικό όρκο να βοηθήσουν τον πλανήτη, κάνουν πειράματα σπίτι τους, πιστεύετε ότι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που αγαπήθηκε τόσο;
Νομίζω ότι στα παιδιά άρεσε ότι ο αναγνώστης γίνεται ο ίδιος πρωταγωνιστής και πρέπει να υλοποιήσει την αποστολή της σειράς των βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη. Απο ότι μου λένε παιδιά και γονείς, τους τραβούν και άλλα στοιχεία όπως η χρήση του χιούμορ, η αμεσότητα του λόγου και η εικονογράφηση του Στέφανου Κολτσιδόπουλου.

•Τα λίγο πιο μεγάλα παιδάκια μπορούν να γίνουν πράκτορες του πλανήτη;
Βεβαίως! Ποτέ δεν είναι αργά να γίνει κανείς Πράκτορας του Πλανήτη! Για να βελτιώσουμε τον κόσμο μας πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Έχω ακούσει και από ενήλικες αναγνώστες που τους αρέσουν τα βιβλία διότι είναι πιο απλά στην επεξήγηση του προβλήματος και στις προτάσεις τους για δράση. Επίσης πολλά παιδιά επιστρατεύουν και τους γονείς τους στις αποστολές τους και τους βοηθούν πολύ.
 •Όταν ήσασταν παιδί, ποιο βιβλίο είχατε αγαπήσει πολύ και ποιόν συγγραφέα;
Από μικρή διάβαζα μανιωδώς πολλά βιβλία. Αν θα ξεχώριζα κάποια βιβλία που διάβασα πολλές φορές θα έλεγα ίσως ο Μικρό Πρίγκηπας ή οι περιπέτειες της Ένιντ Μπλάιτον.
04879_03-proxeiro

•Πόσο σημαντικό είναι κατά την γνώμη σας να αποκτήσουν τα παιδιά οικολογική συνείδηση από μικρή ηλικία; Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Πιστεύω ότι αν τα παιδιά μάθουν κάτι σε μικρή ηλικία τους συνοδεύει όλη τους τη ζωή, γίνεται βίωμα και συνήθεια. Όλα αρχίζουν από το σπίτι και την οικογένεια, αλλά και το σχολείο και ερεθίσματα όπως βιβλία όλα παίζουν ένα σημαντικό ρόλο.
•Πόσο εύκολο / δύσκολο είναι να γράψει κάποιος ένα παιδικό βιβλίο;
Νομίζω ότι κάτι δεν είναι δύσκολο αν είναι πηγαίο και αν πραγματικά έχεις μια ιστορία που θέλεις να πεις, που σε καθοδηγεί η ίδια.

•Ξεχωρίζεται κάποιον από τους ήρωες σας;
Μου αρέσει πολύ ο Αρτσού Μπαλός, ο ημι-Πράκτορας που έχει αποτύχει στην εκπαίδευση του 43 φορές και παρόλα αυτά συνεχίζει να προσπαθεί να γίνει μυστικός πράκτορας του πλανήτη. Με συγκινεί η επιμονή του. Ας είναι αρτσούμπαλος και ας κάνει λάθη… Δεν το βάζει κάτω ποτέ. Επίσης, μεταξύ μας, ομολογώ οτι μου αρέσουν πολύ και οι κακοί της παρέας.Ο Πουφ, ο Βαμπίρης Ενεργειάς και τα παιδιά του, ο Νεροβαμπίρης, ακόμα και η οικογένεια Τεμπελχανά… Είναι εχθροί των ηρώων μας, αλλά μιας και ξέρω ότι θα επικρατήσουν οι καταπληκτικοί μας Πράκτορες, σε στιγμές αδυναμίας μου είναι ιδιαίτερα αγαπητοί…

_vds1105ok_52•Για το τέλος τι μήνυμα στέλνετε στους πράκτορες και τους μελλοντικούς πράκτορες του πλανήτη;
Ότι όλοι είμαστε πρωταγωνιστές της υπόθεσης σωτηρίας του πλανήτη μας. Ας μην περιμένουμε κάποιον υπερήρωα να πέσει από τον ουρανό. Ας κοιτάξουμε μέσα μας.

Μπες στο planetagents.org γνώρισε την επίλεκτη ομάδα των Πρακτόρων του Πλανήτη, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και απόκτησε την πρακτορική σου ταυτότητα.

Leave a Comment