Επικαιρότητα

Είδαμε την παράσταση «Ταξίδι στο Βόρειο Πόλο» στο θέατρο «Αλέξανδρος».

 Κάποιες φορές, είναι διασκεδαστικό να προσπαθείς να φτάσεις στον προορισμό σου ατόφιος, δίχως να περιπλέξεις τον εαυτό σου σε …μπελάδες. Κάποιες άλλες πάλι, είναι απλά ξεκαρδιστικό.

 Βρεθήκαμε στο θέατρο Αλέξανδρος για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Ταξίδι στο Βόρειο Πόλο», βασισμένο στο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι», σε σκηνοθεσία Νικόλα Λαμπάκη. Μία παιδική παράσταση με άφθονο γέλιο, περιπέτεια και πίστη στη θέληση. Κάθε παιδική σκηνή εξιτάρει μικρούς και μεγάλους, ενσαρκώνοντας παραμυθένιες ζωές με στόχο την όξυνση του πνεύματος και της φαντασίας των μικρών παιδιών. Ακόμη, εξίσου σημαντική είναι η εμβάθυνση στο κείμενο, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν πλήρως τα διδάγματα που τους προσφέρει.

 Μια φορά κι έναν καιρό, καθώς τα σύννεφα σκέπαζαν και πάλι με τα άσπρα τους πέπλα στη γη, σε μια πλατεία, τρία παιδάκια έπαιζαν με το χιόνι και αποφάσισαν να φτιάξουν έναν χιονάνθρωπο. Εκεί, το μικρό κορίτσι ζήτησε από τον χιονάνθρωπο να μη λιώσει ποτέ, να είναι δικός της για πάντα. Έτσι, ο χιονάνθρωπος σκέφτηκε πως αυτό είναι εφικτό μόνο στο Βόρειο Πόλο και ξεκίνησε το ταξίδι του. Μαζί με το ταξίδι, βέβαια, και η περιπέτεια… Μα τι κάνεις όταν κάποιοι άπληστοι άνθρωποι θέλουν να σε ψωνίσουν; Όταν οι λασπάνθρωποι σε κυνηγούν για να γίνεις ένας απ’ αυτούς; Όταν ο περίεργος καπελονόμος προσπαθεί να σε πιάσει, για να ασπαστείς την Κίτρινη ζωή; Όταν ο ήλιος σε στοχοποιεί προκειμένου να λιώσεις απ’ τη φρικτή του ζέστη; Τότε, φτάνεις σε έναν μικρό αυτοκράτορα με κύρος, δέος και τιμή που σε βοηθά να φτάσεις στον προορισμό σου αναλλοίωτος. Μα κάποιες φορές, είναι διασκεδαστικό να προσπαθείς να φτάσεις στον προορισμό σου ατόφιος, δίχως να περιπλέξεις τον εαυτό σου σε …μπελάδες. Κάποιες άλλες πάλι, είναι απλά ξεκαρδιστικό.

Κριτική:

Η θεατρική ομάδα «ΕΞΑΙΡΈΣΕΙΣ» πλαισιώνεται από ταλαντούχους νέους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, που δρουν ευφάνταστα στη σκηνή, καθώς είναι μία ομάδα γεμάτη όνειρα και προσδοκίες για δημιουργικές εμφανίσεις. Οι ηθοποιοί λειτουργούν ομαδικά, διαθέτουν οικειότητα, κατέχουν ευχέρεια κινήσεων & εκφράσεων, καθώς ενσαρκώνουν άριστα τους ρόλους τους. Με τις ερμηνείες τους, βοηθώντας ο ένας τον άλλον, αποδίδουν άρτια τα ελπιδοφόρα διδάγματα της παράστασης.

Ο σκηνοθέτης Νικόλας Λαμπάκης, καθοδηγεί την ομάδα με σκοπό την τέρψη του κοινού. Γεμάτος φαντασία, εφευρετικότητα και δημιουργία διαλέγει ένα κείμενο με κύρος και «χτίζει» τους παιδικούς χαρακτήρες του με σαφήνεια καθώς διαμεσολαβεί για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα κοστούμια του Γαβριήλ Αθανασιάδη είναι ιδανικά και αρμόζουν εξαίρετα σε κάθε ρόλο, σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά σκηνικά, τον φωτισμό και τη μηχανή χιονιού που τελειοποιούν την παγερή εικόνα του Βόρειου Πόλου. Τέλος, με την μουσική, οι μικροί μας φίλοι ταξιδεύουν σε μια χιονισμένη ατμόσφαιρα που θα ζήλευαν πολλοί.

Συντελεστές παράστασης:

Ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας «Εξαιρέσεις» με αλφαβητική σειρά:
Μάγδα Βουκελάτου, Κωνσταντίνος Κούτρης, Μαρία Ματζανά, Πάνος Μέγγουλης, Καλυψώ Μπαλκατζοπούλου, Νατάσα Μπουγέλη, Αγγέλα Παπάζογλου, Βασίλης Παπαχρήστος, Πάνος Σιδεράς, Λευτέρης Τραχανίδης, Νεκταρία Τσοπανέλη.

Σκηνοθεσία: Νικόλας Λαμπάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Λευτέρης Τραχανίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γαβριήλ Αθανασιάδης
Μουσική-Φωτισμός: Νικόλας Λαμπάκης
Φωτογραφία: Γιώργος Ζάγκογλου
Παραγωγή:
Φρόσω Μηλιώνη, Αντωνία Μπουγέλη

 


Πληροφορίες:

Μέρες και ώρες παραστάσεων:

Κυριακή 4/02/2018 στις 12:00 μμ
Δημοτικό Θέατρο Αμπελοκήπων «Μινωτής»
Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ 16, Αμπελόκηποι

Κυριακή 11/02/2018 στις 12:00 μμ
Πολιτιστικό κέντρο «Αλέξανδρος»

Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη


Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

 

ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ

Αντί εισιτηρίου θα συλλέγονται τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτικά – απορρυπαντικά – είδη προσωπικής υγιεινής Υπέρ της «Αρωγής Θεσσαλονίκης»

Μία ώρα πριν από την έναρξη κάθε θεατρικής παράστασης δίνεται δελτίο προτεραιότητας και μισή ώρα πριν την έναρξη της θεατρικής παράστασης επιτρέπεται η είσοδος του κοινού στο θέατρο.

Με την ευγενική υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.