Ταξίδια

Ταξίδι στην Κρήτη: Μέρος Α’

mm
Written by Ntoreta Mona

Ο Ιούνιος ήρθε για να μας θυμίσει το καλοκαίρι, μιας που μέχρι τώρα ο καιρός δεν ήταν ο πιο ενδεδειγμένος για την εποχή! Οι περισσότεροι έχουν από καιρό οργανώσει τις διακοπές τους σε εσωτερικό και εξωτερικό. Ωστόσο, εγώ είμαι εδώ -για ακόμα μία εβδομάδα- για να προτείνω σε όσους δεν έχουν αποφασίσει ακόμα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές τον ιδανικό προορισμό.


Advertisement

Τα νησιά θεωρούνται στη χώρα μας μία από τις καλύτερες επιλογές, οπότε κι εγώ αποφάσισα να σε ταξιδέψω σε ένα από αυτά. Συγκεκριμένα, στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας, την Κρήτη! Στολίζει το νότιο άκρο του Αιγαίου πελάγους, ενώ ταυτόχρονα βρέχεται από το Λιβυκό και το Κρητικό πέλαγος. Με μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα το Ηράκλειο, η Κρήτη αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας, διατηρώντας πάντα τα δικά της πολιτισμικά στοιχεία.

Ανάκτορο της Κνωσού
   Ένας από τους κυριότερους λόγους που η Κρήτη είναι γνωστή μέχρι τα πέρατα του κόσμου είναι η ιστορία της. Ο προϊστορικός πολιτισμός του νησιού – διακριτός μεταξύ των υπολοίπων εκείνη την εποχή- πήρε το όνομά του από το μυθικό βασιλιά Μίνωα. Ο άνθρωπος που ονόμασε το Μινωικό πολιτισμό δεν είναι άλλος από τον αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς, πρωτοστάτη των πρώτων ανασκαφών στην περιοχή της Κνωσού. Το ανάκτορο, που αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς επισκέψιμους αρχαιολογικούς θησαυρούς, βρίσκεται στο λόφο της Κεφάλας, με εύκολη πρόσβαση τόσο στη θάλασσα όσο και στο εσωτερικό του νησιού. Θα μπορούσες να το συνδυάσεις με μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.


Advertisement

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
   Περίπου 5.500 χιλιάδες χρόνια ιστορίας, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους, κρύβονται σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα μουσεία της Ελλάδας. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη με εκθέματα κάθε εποχής αλλά με μεγαλύτερη τη συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες της Κρήτης, που χαρακτηρίζεται ως η σημαντικότερη στον κόσμο. Μερικά από τα πιο γνωστά εκθέματα που θα βρεις στο εξαιρετικό αυτό μουσείο είναι οι Θεές των όφεων, ο Δίσκος της Φαιστού, η Τοιχογραφία ταυροκαθαψίων, το Άγαλμα της Αφροδίτης και η Σαρκοφάγος της Αγίας Τριάδας. Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
   Το μουσείο αυτό στεγάζεται στο καθολικό της ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου και άρχισε να λειτουργεί ως Αρχαιολογικό Μουσείο το 1963. Οι συλλογές διαθέτουν εκθέματα  από τη νεολιθική εποχή έως και τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας με σκοπό την ανάδειξη της πολιτισμικής ιστορίας του Νομού Χανίων. Ο χώρος που το φιλοξενεί είναι μοναδικής ομορφιάς ενώ το νέο μουσείο που βρίσκεται υπό κατασκευή θα αναγερθεί στον ελεύθερο χώρο του πρώην στρατοπέδου Χατζηδάκη στη Χαλέπα αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη συνοικία αυτή με τα δεκάδες νεοκλασσικά αρχοντικά σπίτια που αποτελούν και μνημεία της νεώτερης ιστορίας του τόπου.
http://chaniamuseum.culture.gr/index.html


Advertisement

Μοναστήρια & Εκκλησίες
   Στην Κρήτη θα βρεις δεκάδες εκκλησίες και ακόμα πιο πολλά μοναστήρια και ξωκλήσια, εγώ όμως εδώ θα σου προτείνω τρία. Σε υψόμετρο 35 μέτρων με θέα το Λιβυκό πέλαγος βρίσκεται ένα ορθόδοξο μοναστήρι του 17ου αιώνα η Μονή Χρυσοσκαλίτισσας Χανίων, που είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και την Κοίμηση της Θεοτόκου. Φημολογείται πως πήρε το όνομά της από τα 90 χρυσά σκαλιά της μονής. Στο Ηράκλειο, ένα κτίσμα εκλεκτικιστικού ρυθμού, ένας τετρακιόνιος ναός με τρούλο, κατακόρυφα στοιχεία και λιθόγλυπτη επίστεψη κατασκευάστηκε το 1869 ως Γενί Τζαμί. το 1925 αποδόθηκε στη χριστιανική λατρεία και από το 2013 ο ναός του Αγίου Τίτου έχει ανακηρυχθεί καθεδρικός ναός της αρχιεπισκοπής της Κρήτης. Η Ιερά Μονή Αρκαδίου, μία ιστορική Μονή της Κρήτης, βρίσκεται σε ένα μικρό εύφορα οροπέδιο ανάμεσα στις επαρχίες Ρεθύμνου, Μυλοπόταμου και Αμαρίου. Ιδρύθηκε από έναν μοναχό ονόματι Αρκάδιο είτε κατά τη Βενετοκρατία είτε κατά την περίοδο 961 με 1014.

Φαράγγι της Σαμαριάς
   Στο νότιο τμήμα του νομού Χανίων, στη δυτική Κρήτη, βρίσκεται το -παγκοσμίου φήμης- Φαράγγι της Σαμαριάς που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Το 1962 ανακηρύχθηκες Εθνικός Δρυμός όντας ένας από τους πρώτους στη χώρα. 1981 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO, με σκοπό την ανάδειξη και προστασία πολύτιμων τόπων για τον άνθρωπο και την υπόλοιπη βιόσφαιρα. Αποτελεί το δεύτερο σε μήκος φαράγγι της Ευρώπης μετά το φαράγγι του Βρεντόν της Γαλλίας. Έχει δύο φυσικές εισόδους, το Ξυλόσκαλο –βόρεια είσοδος- στο οροπέδιο Ομαλός και μία νότια πριν το παραλιακό σφακιανό χωριό Αγία Ρούμελη. Η διαδρομή μέσω του βασικού μονοπατιού είναι σχεδόν 13 χιλιόμετρα έως τη νότια είσοδο και 14,3 το φυλάκιο της Δασικής Υπηρεσίας (όριο Εθνικού Δρυμού). Το εντυπωσιακότερο σημείο της διαδρομής ονομάζεται Πόρτες ή Σιδερόπορτες, το στενότερο σημείο του φαραγγιού με πλάτος 3 μέτρα.

Η Κρήτη έχει πολλά ακόμα να σου δείξει! Στο επόμενο άρθρο θα βρεις μερικά από αυτά που σίγουρα θα σε ξεσηκώσουν ακόμα περισσότερο.

 

Καλό καλοκαίρι!!

About the author

mm

Ntoreta Mona