Ανθρωπινες Σχεσεις

Eνδεχόμενα

Ίσως δεν το έχουμε πολυσκεφτεί, μα πραγματικά τα ενδεχόμενα παίζουν σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας κι έχουν καθορίσει σίγουρα επιλογές κι αποφάσεις, έχουν κρίνει αποτελέσματα και μας έκαναν χαρούμενους ή όχι αλλά πάντως να σταθούμε ή να ελπίσουμε. Διότι τελικά αυτό συμβαίνει: δίνουν ελπίδα που είναι απαραίτητη και νόημα εκεί που δεν υπάρχει. Τα ενδεχόμενα είναι στην ουσία οι πιθανότητες που υπάρχουν να ευοδωθεί κάτι που επιθυμούμε σε οποιοδήποτε τομέα. Το ρίσκο που ενέχουν δεν είναι ό, τι πιο ευχάριστο, μα ξέρεις πως κρατώντας το ανοιχτό ένα ενδεχόμενο, ίσως και πραγματωθεί. Αντιθέτως, αν το εγκαταλείψεις δεν υπάρχει καμία πιθανότητα και δεν είσαι πάντα έτοιμος να το δεις και να το παραδεχτείς κυρίως.


Τα ενδεχόμενα δεν είναι διόλου ασήμαντα και προσφέρουν πολλά ανεξάρτητα από το αν ευοδωθούν ή όχι. Απλά και μόνο πιστεύοντας και βλέποντας πως υπάρχουν μαθαίνουμε καταρχήν να κάνουμε υπομονή και κουράγιο. Μαθαίνουμε να πολεμάμε και να παλεύουμε δίχως να εγκαταλείπουμε εύκολα. Διότι το να το κρατάμε ανοιχτό στη ζωή μας δε σημαίνει και ότι καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα. Κάνεις συνάμα κι εσύ ό,τι περνά από τη δύναμή σου άσχετα από την τύχη. Τα ενδεχόμενα επίσης είναι ζωογόνα αφού είναι μήτρες ελπίδας στην ουσία. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ελπίδα στη ζωή μας. Το πόσο στα αλήθεια υπάρχει ζωντανό ένα ενδεχόμενο ή το κρατάμε εμείς δεν είναι πάντα εύκολο ή αντικειμενικά ορατό. Ωστόσο το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ζούμε με όσα πραγματικά υπάρχουν κι όχι να μας γίνει εμμονή αυτό. Αν στο μεταξύ συμβεί κάτι άλλο που δεν αποτελούσε ενδεχόμενο για μας αλλά είναι ευχάριστο ή βολικό, δεν το αρνούμαστε σαφώς. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δούμε τα ενδεχόμενα και με την πλευρά της λογικής κι όχι μόνο την συναισθηματική. Αυτό θα βοηθήσει και θα απαντήσει κάποια στιγμή στο πόσο ακόμη θα επιμένεις σε αυτά τα ενδεχόμενα και κατά πόσο μπορούν τελικά να πραγματοποιηθούν. Βεβαίως κι αν χρειαστεί θα πρέπει να το κλείσεις ακόμη κι αν πονέσει αυτό ή ακόμη κι αν σε αποτρέπουν άλλοι δίνοντάς σου ελπίδες που όμως είναι φρούδες εν τέλει.

 

Αξίζει αν σε τροφοδοτεί με ελπίδα και κουράγιο να ανταπεξέρχεσαι. Αξίζει, αν αξίζει η κατάσταση που εκπροσωπεί αυτό το ενδεχόμενο ή ο άνθρωπος που είναι πίσω από αυτό. Είναι λάθος η αντίληψη να θεωρούμε πως τα ενδεχόμενα μας τα αφήνουν οι άλλοι ανοιχτά για όσο θέλουν. Εμείς και μόνο εμείς πρέπει να αποφασίζουμε πόσο θα μείνει ανοιχτό ή όχι, επενδύοντας όσα πρέπει σε αυτό κι όχι παραπάνω.