Βιβλίο

Οι κατσαρίδες – Jo Nesbo

Written by Maria Sapountzi

Ο Νορβηγός πρέσβης στην Ταϊλάνδη βρίσκεται νεκρός σε έναν οίκο ανοχής της Μπανγκόκ. Εξαιτίας των στενών φιλικών του σχέσεων με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, στο ‘Οσλο θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν το σκάνδαλο.

Τύφλα στο μεθύσι , ο Χάρι Χόλε θα μπει σε ένα αεροπλάνο για την Μπανγκόκ με ξεκάθαρες οδηγίες: να «κουκουλωθεί» η υπόθεση ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα. Ωστόσο, όταν ο Χάρι φτάνει εκεί, διαπιστώνει πως δεν πρόκειται απλώς για έναν τυχαίο φόνο. Εξάλλου γνωρίζει πολύ καλά, πως για κάθε κατσαρίδα που υπάρχει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, δεκάδες άλλες κρύβονται μέσα στους τοίχους του.

Θα συνεργαστεί με την Ελίζαμπεθ  Κράμλεϊ, μια αστυνομικίνα χωρίς τρίχα στο κεφάλι της, και θα γνωρίσει πολλούς και αξιομνημόνευτους εκπατρισμένους Νορβηγούς: μια μονόχειρα καταδύτρια, έναν μισθοφόρο, έναν κλώνο του Τζίμι Χέντριξ και μια πόρνη με κοστούμι πατινέρ.

Ο Χάρι περιπλανιέται στην πολύβουη Μπανγκόκ – σε στριπτιτζάδικα, ναούς, τεκέδες οπιομανών, τουριστικές ατραξιόν- σε μια αναζήτηση που κανείς δεν τη θέλει. Ούτε καν ο ίδιος, που για άλλη μια φορά θα έρθει αντιμέτωπος με τους  δαίμονές του.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Vanity Fair, «ο συγγραφέας και ο ήρωας του είναι αδιανόητα εθιστικοί». Τα γεγονότα συμβαίνουν με αλυσιδωτή αντίδραση, το ένα φέρει το άλλο και η πλοκή ρέει γρήγορα χωρίς ο αναγνώστης να κουράζεται ή να βαριέται. Πολλές φορές, βέβαια, η διήγηση μοιάζει με σενάριο αμερικάνικης αστυνομικής ταινίας, δηλαδή απλή και χωρίς έντονα λογοτεχνική επίδραση. Φαίνεται ξεκάθαρα, πως ο συγγραφέας θέλει να μεταφέρει το βιβλίο του στην μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου. Παρόλα αυτά, ένα είναι σίγουρο: η ιστορία παραμένει καθηλωτική καθ’ όλη την διάρκεια της ανάγνωσης, θέλοντας να διαβάσεις και τα επόμενα βιβλία του συγγραφέα όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Δες εδώ, τι λέει ο ίδιος ο Nesbo για το βιβλίο του:

About the author

Maria Sapountzi

Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας και μόλις 27 χρονών! Η αγάπη για το αντικείμενο των σπουδών μου και της γλώσσας με οδήγησαν στην συγγραφή άρθρων. Με το γράψιμο και την ανάγνωση ξεχνιέμαι, ταξιδεύει ο νους... Για αυτό, λοιπόν, είμαι πρόθυμη να προτείνω βιβλία για τις δικές σας αποδράσεις!
ΥΓ: Λάτρης του αθλητισμού, της υγιεινής διατροφής, των ταξιδιών και της μόδας. Λάτρης της ζωής!! Ίσως να τα λέμε συχνά μέσα από διάφορες στήλες...