Η ψυχολογία του πιασάρικου βιβλίου

 

Από τα τόσα βιβλία που υπάρχουν είναι μερικά που ξεχωρίζουν, γίνονται αντικείμενα κριτικής (καλής και κακής) και σημειώνουν πολλές πωλήσεις. Αυτό που τους κάνει να διαφέρουν και να προσελκύουν το ενδιαφέρον είναι το εξετασιακό περιεχόμενό τους, η αντίφασή τους στις προκαταλήψεις και η αγωνία για την εξέλιξη και το τέλος.

Στο πεδίο της έκστασης περιλαμβάνονται η βία, το σεξ, η ίντριγκα και η παράνοια. Αυτά είναι τα κύρια υλικά για μια μυστηριώδη και ενθουσιώδη περιπέτεια. Οι μικρές και μεγάλες φαντασιώσεις που βρίσκονται στο μυαλό ενός ανθρώπου να βρίσκονται σε λέξεις και σε μια στοίβα από φύλλα χαρτιού.

Στο πεδίο των αντιφάσεων στις προκαταλήψεις πιάνονται όλες οι φοβίες των ανθρώπων. Όλα αυτά τα απωθημένα που φοβούνται να κάνουν ελεύθερα γιατί η σωστή ηθική και τα στερεότυπα της κοινωνίας δεν το επιτρέπουν. Οι δισταγμοί που τους κρατάν πίσω και τους βλέπουν στους αγαπημένους τους χαρακτήρες στα βιβλία, αλλά εκείνοι τους ξεπερνούν και παίρνουν θάρρος και αυτοί με τη σειρά τους για να τους ξεπεράσουν.

Τέλος, στο πεδίο της αγωνίας είναι η πλοκή. Ο τρόπος που ενώνονται τα γεγονότα και οι χαρακτήρες. Η πορεία και η απροσδόκητη ανάμειξη. Τα κρυφά μηνύματα και ίσως τα στοιχεία που μπορούν να κάνουν τον αναγνώστη να μαντέψει τη συνέχεια και μετά να τον διαψεύσει πάλι. Ακόμα και ο τίτλος μπορεί να παίξει ρόλο στη πλοκή. Οι εκπλήξεις που μπορούν να υπάρξουν από τι μια στιγμή στην άλλη και φυσικά ένα ανατρεπτικό τέλος. Κάτι που θα σε κάνει να αναρωτηθείς αν θα υπάρξει συνέχεια ή ότι δε θα έπρεπε να γίνουν έτσι τα πράγματα.

Έτσι συνθέτεται μια φανταστική και πολλά υποσχόμενη ιστορία. Και αν είναι εμπνευσμένη και από αληθινές καταστάσεις τότε έχει και το κερασάκι στη τούρτα.