Ανθρωπινες Σχεσεις

Μια φορά άπιστος = πάντα άπιστος;

Written by NatasaVez

Άν όχι όλοι σίγουρα οι περισσότεροι έχουμε έρθει σε επαφή με τη λέξη άπιστος και κοιτάμε τους άπιστους σαν αποδιοπομπαίους τράγους γιατί πολύ απλούστατα δεν θα θέλαμε να συμβεί σε εμάς. Όμως, ποια είναι η αλήθεια πίσω από την απιστία; Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί γιατί ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας, ο άνθρωπος που περνάτε χρόνο μαζί του σας πρόδωσε με αυτό τον τρόπο.

Το ήθελε πραγματικά, και αν όχι γιατί το έκανε; Οι πιο πολλοί  από σας θα σπεύσουν να πουν πως η απιστία δεν συγχωρείται όμως είναι μέχρι να έρθεις εσύ αντιμέτωπος με αυτό το ερώτημα και τα απότοκά του: τι θα γίνει αν το ξανακάνει και εγώ τι είμαι το κορόιδο για να κάθομαι σε αυτή τη σχέση ;

Λένε ότι εκείνος/η που θα απατήσει μία φορά, θα το ξανακάνει. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο και στην πραγματικότητα ή αυτή η άποψη δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα κλισέ;

Δεν υπάρχει καμία απολύτως έρευνα που να επιβεβαιώνει πως όταν κάποιος απατήσει, θα το ξανακάνει ή δεν θα το ξανακάνει. Και βασικά, επί της ουσίας δεν είναι καν αυτό το θέμα. Η απιστία είναι συνήθως η κατάληξη μιας δυσάρεστης κατάστασης. Κι όσο απλό κι αν ακούγεται, είναι η σχετική αλήθεια.

Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στο κέρατο είναι πολλοί αλλά δεν είναι αυτό το θέμα που μας απασχολεί στην προκειμένη περίπτωση. Το βασικό ερώτημα είναι αν αυτός ο άνθρωπος έχει μετανιώσει, αν σε αγαπάει πραγματικά και αν θέλει να αλλάξει.

Αυτό είναι επί της ουσίας το ζήτημα. Το «ξεπεράσαμε» δε σημαίνει τίποτα αν οι λόγοι που οδήγησαν στην απιστία οποιουδήποτε ή οποιασδήποτε εξακολουθούν να υπάρχουν, να κρύβονται κάτω απ’ το χαλί και να μην αντιμετωπίζονται όταν αυτό είναι εφικτό.

Επίσης, το να συγχωρήσεις μια απιστία σημαίνει ότι παλεύεις να το ξεχάσεις και τελικά τα καταφέρνεις, όχι ότι επιδιώκεις να την εκδικείσαι με κάθε ευκαιρία. Κι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται πολύ χρόνο και θέληση.

Όσο και αν αγαπάς τον άνθρωπό σου η απιστία είναι κάτι που θα αλλάξει τη μέχρι τώρα συνύπαρξή σας.

Οπότε αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ είναι να κάτσεις και να σκεφτείς αν πραγματικά αξίζεις να είσαι με αυτόν τον άνθρωπο, αν ακόμα τον εμπιστεύεσαι και προπάντων να προσπαθήσεις να μπεις στη θέση του και να καταλάβεις τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτό.

Αυτό όχι μόνο θα βελτιώσει  της σχέσης σας αλλά θα κάνει και εσένα πιο δυνατό άτομο, κυρίαρχο των πραγμάτων, έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε άλλη δυσκολία. Γιατί ας μη γελιόμαστε η συνύπαρξη δύο ανθρώπων δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν έχεις πια παρά να σκεφτείς τον εαυτό σου μόνο και οι υποχωρήσεις να γίνουν προτεραιότητες.

Και όπως είπε και ο Oscar Wilde  στην αγάπη ξεκινάμε απατώντας τον εαυτό μας. Μετά απατάμε τους άλλους.

 

About the author

NatasaVez